måndag 10 december 2012

Nu ska hon vara pepparkaksgubbe - i ren protest mot alla dumstrutar

Ni har väl inte missat den här debatten om att en pojke i Laxå inte skulle få vara pepparkaksgubbe i luciatåget för det ansågs rasistiskt.
Att man måste säga chokladbollar är jag helt med på men att att förbjuda pepparkakor är ju bara så dumt. Men dummast är nog skolans bortförklaring efter mediestormen.
Saxat från na.se:

Handlar det om ett missförstånd, Margaretha Zetterlund, verksamhetschef på barn- och utbildningsnämnden i Laxå kommun?– Inte direkt ett missförstånd. Läraren och barnen hade gemensamt kommit överens om vilka sånger som skulle sjungas i luciatåget. Och då var inte pepparkakssången med. Därför ansågs det inte att det skulle vara några pepparkaksgubbar i luciatåget. Sedan hade läraren nog inte reflekterat över att det kunde vara barn som ville vara pepparkaksgubbar.
Men Mios mamma säger att läraren har sagt till henne att anledningen till att barnen inte skulle få vara pepparkaksgubbar var att det inte skulle stöta någon.– Jag har fått en beskrivning av läraren i fråga, och det känner jag inte igen.
Mamman läste också upp ett sms där hon hade fått samma besked.– Jag har inte sett det sms:et. Jag har pratat med läraren och hon säger att de elever som vill vara pepparkaksgubbar får vara det. Sångerna har barnen valt ut.
Kommer ni att servera pepparkakor i samband med luciatåget ändå?– Det kommer vi inte göra. Det har varit tradition att luciatåget har bjudit på pepparkakor när de har lussat. Men nu finns det barn med olika allergier och därför kan vi inte göra det. Varje klass får avgöra vad de vill servera i samband med luciafirandet.
Men det finns ju många olika allergier. Då kan man nästan inte servera någonting?– Ja, så börjar det ju att bli.
Så Mio och alla andra barn kommer få vara pepparkaksgubbar om de så önskar?– Ja, det kommer de få vara, säger Margaretha Zetterlund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar