tisdag 25 juni 2013

Rättshaverister

Vi har råkat ut för en del cykeltalibaner efter tidningsartikeln och inslaget i Nyhetsmorgon. Att vi är oansvariga föräldrar och att det är en överdrift att många cyklister cyklar för fort och bryter mot trafikregler.
På väg till jobbet imorse såg jag en cyklist köra mot rött (när bilarna stannat) och bränna förbi övergångsstället i full karriär samtidigt som en förskoleklass gick över (de hade grön gubbe).

Just sayin'.



23 kommentarer:

  1. Mmm, finns väl talibaner inom alla trafikslag. Skulle du ta på dig de kritiskt granskande bilist- lastbils- lr fotgängarglasögonen skulle du upptäcka en hel del där oxå...
    Mvh
    Tomas

    SvaraRadera
  2. Säkert. Jag tänker bara att med sunt förnuft och vanligt trafikvett kommer man långt. Och anpassa hastigheten!

    SvaraRadera
  3. Bara för att kolla. Vad det är en äldre dam som i ganska låg fart körde på er dotter (som just då befann sig på cykelbanan)?

    SvaraRadera
  4. Wow, en cyklist som kör mot rött. Ja, det händer ganska ofta och är vanligast av självupptagna storstadsbor.
    Fast samtidigt så var troligtvis många bilister som körde mot gult-rött. För att inte tala om alla bilister som för fort.
    Det är underligt att ni tror att cyklisten körde för fort på det som troligtvis var en cykelbana. Jag tror inte att så många damer kör i varken 40 eller 50 km/h på cykelbanan. Det är väl ungefär hastighetsgränsen som finns runt Tantolunden?
    Vad gjorde pappan till Daisy eftersom hon tydligen hade förflyttat sig ut på en cykelbana?
    Jag tycker mycket synd om Daisy eftersom föräldrarna inte verkar så kunniga om cyklar, cykelbanor eller trafiksituationen i en storstad.

    Krya på dig, Daisy!

    SvaraRadera
  5. Herregud, skärp er! När jag kör bil i barntäta områden anpassar jag farten så att jag har möjlighet att bromsa om något oförutsett händer, till exempel ett barn springer ut i vägbanan. Barn är spontana. Sådant händer.
    I detta fallet var det en gemensam gång- och cykelbana i parken, inga avgränsningar. Då visar man hänsyn. Och jo, hon cyklade för fort eftersom hon inte hade någon möjlighet att bromsa och Daisy flög upp i luften och landade så hon bröt lårbenet. Hennes pappa var en meter ifrån henne och cyklisten passerade en hel förskoleklass.
    Låt oss strunta i vilken siffra det är 10,20,30,40 eller 50 km/h och istället konstatera att man inte ska cykla för fort. Punkt.

    SvaraRadera
  6. Hej, alla arga cykelåkare.
    Ja, jag borde haft bättre koll på vår dotter, dåligt av mig.
    Samtidigt var vi ett sällskap på cirka 20 barn på gång/cykelbanan. I det läget tycker jag att man sänker farten på sin cykel och skaffar sig koll på läget.
    Om man inte fattar det är man i min mening en fullständig, jävla idiot.
    Håller ni inte med om det har vi inget mer att säga varandra och i så fall får ni ha en god fortsättning.
    MVH, Håkan Andreasson, Daisys pappa.

    SvaraRadera
  7. Jag skulle gärna vilja veta vad du Håkan höll på med istället för att hålla koll på din dotter? var det kanske mobilen som stal uppmärksamheten?

    Jag håller med om att alla bör visa mer hänsyn i trafiken och dämpa farten. Men jag tror att ni genom ert agerande snarare piskar upp mer motsättningar mellan trafikanter. Det hjälper inte trafikklimatet att kalla folk för "cykeltalibaner", "cyklistjävlar" etc.

    Krya på dig Daisy!

    SvaraRadera
  8. Vilka trista kommentarer från oförstående människor ovan! Klart att man som cyklist måste sänka farten när så många barn är i närheten och man delar samma väg! Det är ju hemskt att cyklisten hade sådan framfart och dessutom inte ens stannade för att se hur det gått med er dotter. Fruktansvärt! Hoppas benet läker som det ska och att Daisy får komma loss snart ... Vänliga hälsningar från gamla "JMM:aren" Ellinor.

    SvaraRadera
  9. Cyklisten stannade visst, det var pappan som sa till henne att försvinna därifrån.

    SvaraRadera
  10. Så man är en idiot när man cyklar på en cykelbana och dom närvarande föräldrarna "som kan det här med cyklar" inte tar hand om sina barn och håller dom i handen?
    Har cykeln fotbroms så tar det lite tid innan cykeln retarderar.
    Fundera lite på rörelseenergin på en vuxen cyklist + cykel som färdas i 5-10 km/h och en två-åring som far ut framför.
    Håkan verkar också att ha bett cyklisten att försvinna ifrån platsen? Hur kan det bli en smitning då?

    Det är ett ganska underligt sätt att använda sina mediekontakter till att skylla på andra. Ni borde nog rannsaka er själva.

    Annars kan kanske AB skriva lite om dom som faktiskt blir dödade i stadstrafiken av högersvängande tyngre fordon?

    Krya på dig, Daisy!

    SvaraRadera
  11. Fast nu handlar det ju om att det var en delad cykel- och gångbana, och att 20 st barn stod där. Hade jag varit cyklist hade jag nog till och med hoppat av cykeln och lett den förbi barngruppen, eller cyklat vääääldigt långsamt, just för att barn är oförutsägbara och att de var så många. Smitning eller ej, det är hastigheten bland så många barn som är problemet.

    SvaraRadera
  12. Jag håller definitivt med om att cyklisten borde saktat ner, men det är ohederligt att beskylla en cyklist för smitning som man själv bett lämna platsen. Dessutom har man ett stort ansvar som förälder att bevaka sina barn i trafiken.

    Sen förstår jag inte på vilket sätt dessa glåpord som föräldrarna och deras vänner i media kommer med ska hjälpa någon? men det kanske de kan förklara.

    SvaraRadera
  13. Nej, jag kollade inte mobilen.
    Kära cyklister, mig själv inkluderad; om man cyklar i tätbefolkat område; sänk farten. Om det springer en massa ungar i området; sänk farten ännu mer.
    Håller ni inte med om det finns det inget mer att diskutera.
    Mvh/ Daisys pappa.

    SvaraRadera
  14. Till alla som anser att det är OK att cykla på barn "eftersom det är föräldrarnas ansvar att hålla koll på dem": jag garanterar att cyklar ni på mitt barn, så cyklar ni inte på ett bra tag om någonsin igen...

    Ni vet aldrig vem det är ni råkar ut för...

    /Psykopat

    SvaraRadera
  15. Det är ju den som orsakat olyckan som brustit i uppmärksamhet. ingen annan. sunt förnuft saknas i detta fall, man tar det lugnt när man ser barn eftersom dom är väldigt opålitliga i trafiken oavsett var dom är någonstans i trafiken. Ser man 20 barn som står på gång/cykel banan så skall man ju sakta farten rejält. och om hon inte uppfattade att det stod 20 barn där så är det nog dags att ställa cykeln för gott.

    SvaraRadera
  16. Brukar föräldrarna som uttalar sig här även ställa sina barn på gatan och sedan fokusera på något annat än barnen? Jag gör det inte. Det finns så många som kör bil i 30 km/h och betydligt färre som cyklar i samma hastighet. Jag är tacksam för att mina barn har fått lära sig vett i trafiken och inte använda trafikleder som lekplats.

    SvaraRadera
  17. Om det inte var mobilen, vad var det då så som var viktigare än att hålla uppsikt över dottern?

    Ni verkar oerhört naiva som tror att alla trafikanter saktar in i närheten av barn. Tyvärr gör alldeles för få det - både cyklister och bilister - och därför får man som förälder inte släppa uppmärksamheten över sitt barn för en sekund. Trist at t ni måste lära er detta den hårda vägen.

    Hoppas du snart blir bra Daisy!




    SvaraRadera
  18. Med tanke på de skador lilla Daisy fick, så säger det väl allt om hur fort cyklisten cyklade. Sådana skador uppstår inte av en liten knuff från en cykel. Bara idioter som cyklar på som inget hänt när det kommer en grupp med småbarn. Då kliver man väl av cykeln och leder den förbi barnen.

    SvaraRadera
  19. >Fundera lite på rörelseenergin på en vuxen cyklist + cykel som färdas i 5-10 km/h och en två-åring som far ut framför.

    Barnet väger kanske max 20 kilo och cyklist + cykel 85 kilo? Man kan bryta både armar och ben genom att snubbla.

    SvaraRadera
  20. Jag håller med. Man behöver inte ha koll på sitt barn när cyklister regelmässigt dundrar förbi i 50km/h. Det låter orimligt att man skulle ha ett ansvar som förälder i dylika situationer.

    SvaraRadera
  21. Att påstår att cyklister kör i 50 är sånt skitsnack och tyder på att ni aldrig suttit på cykel själva. Försök cykla jämnt med bilar på en 50-gata så skall ni se att ni inte har en chans. Mellan 15-25 är mer rimligt.

    Märkligt att ni inte kan svara på frågorna. De drar ju bara misstänksamheten till att ni faktiskt inte har riktigt återgett det hela som det var. Så:

    - vad det en äldre dam?
    - körde hon verkligen i 50?
    - var Daisy på cykelbanan (rättfärdigar inte att man skall köra på henne)
    - bad du Håkan henne att försvinna?

    För övrigt är det inget regelbrott att som cyklist cykla på övergångsställ. Inte ens om det är röd gubbe. Tycka vad man vill, men så är reglerna.

    Och klart att det är riktigt tragiskt att en tvååring måste ligga still i 4 veckor. Det tycker väl alla.

    Sen är det snyggt hur ni nyttjar media för att skapa drev (kompisrelationer). Men det vetekatten om ni hanterar det så väl här i er blogg när folk inte håller med er.

    SvaraRadera
  22. Hej, "Anonym" och övriga som tycker att det är ert medborgerliga ansvar att misstänkliggöra föräldrarna till ett litet barn som blivit svårt skadat i trafiken.

    Några saker ni bör tänka på, bara:
    -Det är såklart skillnad på att köra i 50 och i 25. Kör du saktare så är det ÄNNU lättare att inte köra rakt in i en samling barn.

    -Nej, det är inget regelbrott att cykla på övergångställen. Men att cykla på barn är dock knappast enligt några som helst gällande regler. Vårdslöshet i trafik är t ex ett brott. (Att vara en hatisk kommentarsfältstomte är tyvärr dock i de flesta fall lagligt).

    Visst, barnets föräldrar har tydligen kompisar i mediebranschen. Dock, i detta fallet spelar det nog ingen roll. Tro mig, en tvååring som blir rejält skadad av ett jäkla blindstyre har ett nyhetsvärde även om det barnets förälder t ex råkar vara ett arbetslöst kommentarsfältstroll. För det är ju UPPRÖRANDE när idioter skadar små barn.

    -Alldeles oavsett de små detaljerna i detta så verkar ni inte ha begripit vad allt detta handlar, och bör handla, om: Det vore bra om folk kunde vara försiktigare i trafiken. Cyklister eller ej, unga eller gamla, tanter eller pojkar.

    Och: ni jävlas med okända människor som gått igenom nåt jävligt jobbigt? Skäms. Så gör bara små människor.

    Med hopp om bättring för såväl Daisy som för er arga människor,

    /Anders

    SvaraRadera
  23. Jag tycker att kvinnan som blev manglad till döds i Lidköping har ett större nyhetsvärde eftersom det var en ganska vanlig olycksorsak.
    Det var kanske det som Pappan skrev om eftersom "Han kan det här med cyklar"?

    SvaraRadera